Yapı Kayıt Belgesinin İptal Edilmesi

Yapı Kayıt Belgesinin İptal Edilmesi

Yapı Kayıt Belgesi Nedir?

Yapı kayıt belgesini anlamlandırabilmek için yapı ruhsatı kavramlarının açıklanması gerekmektedir. Yapı ruhsatı, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valiliklerce (Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri) verilen izindir.

Ancak ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapı yapılması dahilinde imar affını sağlamak üzere “Yapı Kayıt Belgesi” kavramı düzenlenmiştir. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun tanımına göre: “Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış belirli şartları sağlayan yapılar için yapı kayıt belgesi verilmektedir.” Yapı kayıt belgesi ve alınma şartları 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. Maddesinde düzenlenmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar tebliğinde ek düzenlemelere yer verilmektedir.

Yapı Kayıt Belgesi Alma Şartları Nelerdir?

31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kurum ve kuruluşlara 31/10/2018 tarihine kadar başvurulması, İmar Kanunu Geçici 16. maddedeki şartların yerine getirilmesi ve 31/12/2018 tarihine kadar kayıt bedelinin ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilir. Başvuruya konu yapının ve arsasının mülkiyet durumu, yapı sınıf ve grubu ve diğer hususlar Bakanlık tarafından hazırlanan Yapı Kayıt Sistemine yapı sahibinin beyanına göre kaydedilir. Anlaşılacağı üzere yapı kayıt belgesi verilmesi işlemi başvurucunun beyanına dayanmakta bu sebeple de aşağıda anlatacağımız üzere beyanı veren başvurucunun hukuka aykırı görülen durumlarda cezai ya da idari sorumluluğuna gidilebilmesine yol açmaktadır. Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin iş ve işlemler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından denetlenmektedir.

Yapı Kayıt Belgesinin Niteliği Nedir?

Yapı Kayıt Belgesi yapının kullanım amacına yöneliktir. Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilir.

Yapı Kayıt Belgesinin Kullanım Süresi Ne Kadar?

Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

Yapı Kayıt Belgesinin Sağladığı Haklar Nelerdir?

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili İmar Kanunu uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir. Yukarıda belirttiğimiz üzere Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilir.

Yapı Kayıt Belgesinin Alınamayacağı ve Akabinde Alınan Yapı Kayıt Belgesinin İdarece İptal Edilebileceği Durumlar

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar tebliğinin 10. maddesi düzenlemesine göre

a) Yapı Kayıt Belgesi bedeli eksik olarak ödenmiş ise müracaat sahibince e-Devlet üzerinden gerekli düzeltme işlemi yapılması ve eksik olan meblağın ödenmesi sağlanarak, duruma uygun yeni Yapı Kayıt Belgesi düzenlenir. Eksik olan meblağın ilgilisince ödenmemesi halinde verilmiş olan Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir.

b) Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan beyanda bulunulması durumunda yapı kayıt belgesi iptal edilir ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 206'ıncı maddesi resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçunun işlendiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulur.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar tebliğinin 8. maddesi düzenlemesine göre

a) Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyecek yapılar için bu belgenin düzenlendiğinin tespit edilmesi durumunda, Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir.

Burada yapı kayıt belgesinin 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için alınabileceği aksi takdirde verilen yapı kayıt belgesinin iptal edileceğini hatırlatmakta fayda görüyoruz.

Yapı Kayıt Belgesinin İptali Halinde Başvurucu Hakkında Uygulanacak İşlemler Nelerdir?

Yapı kayıt belgesi iptal edildiğinde yukarıda anlattıklarımızı tekrar belirtmek gerekirse:

1) Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili İmar Kanununca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları işleme konur.

2) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 206'ıncı maddesi resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçunun işlendiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulur.

3) 237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 184. maddesi uyarınca İmar Kirliliğine neden olma suçu ile yargılanmakla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yapı Kayıt Belgesi Kim Tarafından İptal Edilir?

Yapı kayıt belgeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Yapı Kayıt Belgesi Değerlendirme Komisyonları yani idare tarafından hukuka aykırılığın tespiti halinde iptal edilir.

Yapı Kayıt Belgesinin Hukuka Aykırı Olarak İptal Edilmesine Karşı Ne Yapılabilir?

Yapı kayıt belgesinin hukuka aykırı olarak iptal edilmesi bir idari işlem olup idarî işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı menfaatleri ihlâl edilenler tarafından dava açılabilmektedir.

İlgililer tarafından idari dava açılmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması, değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılması üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan istenebilir.

İdareye başvuru veya doğrudan dava yolunun izlenmesi seçeneklerinin somut olayın özelliklerine göre ele alınması gerekmektedir.

İdareye başvuru ve açılacak idareye karşı dava 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu hükümlerine tabiidir.

Yapı Kayıt Belgesi İptal Kararına Karşı İdareye Başvuru

İlgililer tarafından idari dava açılmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması, değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılması üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan, idari dava açma süresi içinde istenebilir. 

Yapı Kayıt Belgesi İptal Kararına Karşı Dava Yolu

Yapı kayıt belgesinin hukuka aykırı olarak iptal edilmesi bir idari işlem olup idarî işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı menfaatleri ihlâl edilenler tarafından iptal davası açılabilmektedir.

İdari işlemin iptali davasında ek talep ile idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ihtimalinin ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin durdurulması kararı da alınabilmekte ve böylece idarece verilen kararın işleme konulması tedbiren dava sonuçlanıncaya kadar bekletilebilmektedir.

İptal davasının sonucunda mahkeme hukuka aykırı idari işlemin davacı lehine iptaline ya da işlemin hukuka aykırı olmadığına dair davacı aleyhine kabulüne karar vermektedir.

Yapı Kayı Belgesinin İptali ve Yapının Yıkımı İle Zarara Uğrayanlar Ne Yapmalı?

Yapı kayıt belgeniz hukuka uygun başvurunuz üzerine verilip sonrasında yapınız yıkılmış ya da her türlü zarara uğramışsanız tazminat davaları ile yargı yoluna gidebilirsiniz.

Yapı kayı belgesinin iptaline karşı yapılacak olan başvuruda veya açılacak olan her türlü davada hak kaybına uğramamanız için hukuki süreci mutlaka bilgisine güvendiğiniz bir avukat ile yürütmenizi tavsiye etmekteyiz.

İzmir imar avukatı olan Avukat İhsan Mert Çiftçi, kurucusu olduğu İMÇ Hukuk Bürosu bünyesinde yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişi müvekkillerine yukarıda bahsedilen hizmetlerin haricinde imar hukukunun her alanında ve tüm hukuki süreçlerinde etkin ve sonuç odaklı bir şekilde avukatlık hizmeti sağlamaktadır.

Detaylı bilgi ve avukatlık hizmeti almak için bu sayfanın sağında bulunan telefon veya Whatsapp kutucuğuna tıklayarak bizi arayabilir, mesaj gönderebilir, mail yolu ile tarafımıza uklaşabilir veya sayfamızda bulunan iletişim formunu doldurarak avukatlarımızın sizinle iletişime geçmesini sağlayabilirsiniz.

 

 

SORUMSUZLUK BEYANI

Hukuki iş ve işlemlerinizi bilgisine güvendiğiniz bir avukat aracılığı ile yürütmenizi tavsiye ederiz. İşbu internet sitesinde yer alan yazılar yalnızca bilgi amaçlı olup, bu internet sitesinde bulunan hiçbir bilgi hukuki tavsiye, reklam yada iş geliştirme amacına yönelik değildir.

İşbu internet sitesi aracılığı ile bilgi görüntülenmesi ve edinilmesi; soru ve talep formu doldurulması ve gönderilmesi İMÇ Hukuk Bürosu Avukatlık Bürosu ortakları ve çalışanları ile hiçbir hukuki ilişki ve/veya avukat-müvekkil ilişkisi doğurmaz. İMÇ Hukuk Bürosu işbu internet sitesinde sunulan hiçbir bilginin içeriği, güncelliği ya da doğruluğu konusunda bir garanti vermemektedir ve ziyaretçilerin bu internet sitesinde yer alan bilgilere dayanarak gerçekleştirecekleri hiçbir eylemden ötürü sorumluluk kabul etmemektedir.