Evden Veya İş Yerinden Çıkarılmak İstenen Kiracı Ne Yapmalıdır?
Ev Sahibim Oturduğum Evden / İş yerinden Çıkarmak İstiyor Ne Yapmalıyım?
Konut ve Çatılı İşyerinden Kiracının Tahliyesine İlişkin İtirazlar
Ev sahibi tarafından evden çıkarılmak isteyen kiracının tahliye talebine ilişkin öne sürebileceği geçersizlik sebeplerinin ne olduğunun incelenmesi için öncelikle kiracının tahliyesinin istenebileceği koşulların bilinmesi gerekmektedir. Bu konuyu "Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?" adlı makalemizde işlemiş olduğumuzdan atıf yapmakla yetiniyor ve bu makalemizde yalnız kiracının öne sürülen tahliye talebine ilişkin iddia edebileceği geçersizlik sebeplerini işlemekle yetiniyoruz.
Kiracının genel olarak kiraya verenin öne sürdüğü uyuşmazlık nedenleri üzerinden iddialarını münhasıran öne sürmesi gerekmektedir.
1- Kiracının Muaccel Olmuş Kira ve Yan Giderlere Ait Borçlarını Usulüne Uygun Olarak Ödemediği İddiası
Kiracı bu durumda kira ve yan gider ödeme tarihlerinin vadesinin gelmediği veya ödemelerin önceden yapıldığı iddiası ile defi yoluna başvurabilmektedir. Bu durumda ödemelerin usulüne uygun yapılmış olduğunu kiracının kanıtlaması gerekmektedir.
Bir başka örnek olarak zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülükler ve giderler eşyanın kiralanmasından ve kullanılmasından bağımsız kiralananın kendisinden kaynaklanan giderler olup yan gider kavramına girmemektedirler. Bunlara ilişkin ödemelerin kiracıya bırakıldığı halde kiracı tarafından yapılmaması halinde kiraya verenin kiralananın tahliyesini isteme hakkı bulunmamaktadır. Bu kıymetlere ilişkin kiracıya karşı ancak alacak hakkını ileri sürebilmektedir.
2- Yazılı Bildirim İle Gerçekleştirilen Tahliye Sebeplerinde İhtarnamenin Geçersizliği İddiası
Konut ve çatılı işyeri kiralarında yapılacak fesih bildiriminin geçerliliği, fesih bildiriminin yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır. Kiracı hakkında kendisine yapılan fesih bildirimi neticesinde tahliye istemi varsa burada kiracı fesih bildiriminin yapılmadığı, fesih bildiriminin süresine uygun olarak yapılmadığı veya benzer sebeplerden fesih bildiriminin usulüne uygun olarak yapılmadığı ve geçersiz olduğu iddialarını öne sürebilir.
3- Kira Sözleşmesinin Süresinin Sona Erdiği İddiası
Konut ve çatılı işyeri kiralarında belirli süreli sözleşmelerde kiracı tarafından belirli süreli kira sözleşmesinin bitiminden itibaren kiracı en az on beş gün önce bildirimde bulunmadığı takdirde sözleşme aynı koşullarla bir yıl uzatılmış sayılmaktadır. Kiraya veren tek taraflı olarak sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Kiracı kiraya verenin başka hiçbir iddia ileri sürmeksizin kira dönemi sonunda tahliyesine ilişkin istemini bu hüküm gereği kolaylıkla defedebilecektir.
Kira sözleşmesinde belirtilen sözleşme süresine eklenecek on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. Bu durumda kiracı uzama süresinin 10 yılı doldurmadığına karşı iddiada bulunabilir.
4- Kiraya Verenin Konut ya da İşyeri Gereksinimi İddiası
Yargıtay konut veya işyeri gereksinimi nedeniyle yapılacak olan tahliye sebebinin “gerçek, samimi ve zorunlu olma” kıstaslarına uymasını aramaktadır. Kiracı da bu şartların oluşmadığını ileri sürerek kiraya verenin taleplerini defedebilecektir.
5- Kiracının Tahliye Taahhütnamesi İmzaladığı İddiası
Kiracı imzalayacağı tahliye taahhüdüne, kiralananın kendisine tesliminden sonra yapması halinde bağlı olacaktır. Tahliye taahhüdünün kira sözleşmesinin varlığından, kiralananın kendisine tesliminden önce yapılması gibi nedenler taahhüdü geçersiz kılacağı gibi kiracı tahliye taahhüdündeki imzaya ve tarihe de itiraz edebilir.
6- Kiracının veya Eşinin Yakın Konumda Konutunun Bulunduğu İddiası
Kiracının veya “birlikte yaşadığı” eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde “oturmaya elverişli bir konutu” bulunması durumunda kiraya veren, “kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa”, sözleşmeyi yasal sürelerine uyarak sona erdirebilmektedir. Kiracı böyle bir iddia ile karşılaştığı takdirde bu şartları kapsamayan herhangi bir nedene dayanarak iddialarını ileri sürebilecektir.
Kiracının genel olarak kiraya verenin öne sürdüğü uyuşmazlık nedenleri üzerinden iddialarını münhasıran öne sürmesi gerekmekte olup kira sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklara ilişkin yapılacak olan başvuruda veya açılacak olan her türlü davada hak kaybına uğramamanız için hukuki süreci mutlaka bilgisine güvendiğiniz bir izmir kiracı avukatı ile yürütmenizi tavsiye etmekteyiz.
Yukarıda bahsedilen hususlarda yapılacak olan iş ve işlemleri mutlaka izmir kira avukatı aracılığı ile yapmalısınız. Kiracı avukatı izmir ilinde açılacak kira davalarında haklarınızın korunması için titizlikle inceleme yapmalıdır.
Kira sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklara ilişkin yapılacak olan başvuruda veya açılacak olan her türlü davada hak kaybına uğramamanız için hukuki süreci mutlaka bilgisine güvendiğiniz bir izmir kira avukatı ile yürütmenizi tavsiye etmekteyiz.
İzmir Kira Hukuku avukatı olan Avukat İhsan Mert Çiftçi, kurucusu olduğu İMÇ Hukuk Bürosu bünyesinde yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişi müvekkillerine yukarıda bahsedilen hizmetlerin haricinde Kira Hukukunun her alanında ve tüm hukuki süreçlerinde etkin ve sonuç odaklı bir şekilde avukatlık hizmeti sağlamaktadır.
Detaylı bilgi ve avukatlık hizmeti almak için bu sayfanın sağında bulunan telefon veya Whatsapp kutucuğuna tıklayarak bizi arayabilir, mesaj gönderebilir, mail yolu ile tarafımıza uklaşabilir veya sayfamızda bulunan iletişim formunu doldurarak avukatlarımızın sizinle iletişime geçmesini sağlayabilirsiniz.
SORUMSUZLUK BEYANI
Hukuki iş ve işlemlerinizi bilgisine güvendiğiniz bir avukat aracılığı ile yürütmenizi tavsiye ederiz. İşbu internet sitesinde yer alan yazılar yalnızca bilgi amaçlı olup, bu internet sitesinde bulunan hiçbir bilgi hukuki tavsiye, reklam ya da iş geliştirme amacına yönelik değildir.
İşbu internet sitesi aracılığı ile bilgi görüntülenmesi ve edinilmesi; soru ve talep formu doldurulması ve gönderilmesi İMÇ Hukuk Bürosu Avukatlık Bürosu ortakları ve çalışanları ile hiçbir hukuki ilişki ve/veya avukat-müvekkil ilişkisi doğurmaz. İMÇ Hukuk Bürosu işbu internet sitesinde sunulan hiçbir bilginin içeriği, güncelliği ya da doğruluğu konusunda bir garanti vermemektedir ve ziyaretçilerin bu internet sitesinde yer alan bilgilere dayanarak gerçekleştirecekleri hiçbir eylemden ötürü sorumluluk kabul etmemektedir.